PTFE kaplanmış aksamlar, gerek kaplama prosesi esnasında, gerek de ürün haline geldikten sonra ömürlerini tamamladıklarında çevresel etki olarak, ortalama plastiklerin (PVC gibi) çevre etkilerini gösterirler. Doğada uzun seneler bozulmadan kalabilirler.
PTFE uygulaması esnasında çıkabilecek sıvı ve gaz atıklar, PFOA içermeseler bile, genelde co-solvent kapsamında ürünlerdir.
Granit zaten görsel bir uygyulama olduğu için, bunun da, seramik mi yoksa PTFE mi olduğu gözönünde bulundurulmalıdır. Yukarıda anlatılana paralel olarak, “ granit seramik”, “ granit PTFE”ye göre daha çevre dostudur.
PFAs-Free
Per-/Poly- Fluorinated Alkyl Substances
PFAs-Free: Bir ürünün PFAs türevlerini içermediğini ifade eder. PFAs grupları günlük yaşamı kolaylaştıran özelliklerinin yanı sıra (ıslanmaz, yapışmaz, yanmaz vb.), vücutta ve çevrede uzun süre bulunabilirler. Bu durum birçok kolaylık sağlasa da uzun vadede insan yaşamını olumsuz etkiler. PFAs-Free etiketi, o ürünün PFAs içermediğini belirtir.
Kimyası: PFAs’lar büyük bir sentetik kimyasallar grubunu temsil eder, ancak bu büyük grup kimyada ortak bir yapısal özelliği paylaşır: Floro atomlarına bağlı bir karbon atomları zinciri, kimyadaki en güçlü bağlardan biriyle sonuçlanır ve karakteristik avantajlar sağlar;
Bozulmaya karşı direnç,
Kimyasal ve termal kararlılık,
Lipofobik ve Hidrofobik (PFAs’lar hem yağı hem de suyu iter.) İronik bir şekilde bu avantajları onları çevrede kalmalarına sebep olur ve biyoakümülatif hale getirir. Bununla birlikte, PFAs’lar mükemmel değildir ve zaman içinde yavaşça bozunarak pişirme kaplarından gıdaya geçip insan vücudunda da tespit edilebilirler.